Ciasto kakaowe w wersji fit. Oto przepis
MAGDALENA TOKARUK • dawno temu • 5 komentarzyDzielę się z Wami przepisem na jedno z ulubionych fit ciast, które sprawdza się zarówno u moich podopiecznych słodyczoholików, jak i u mnie w domu. Jest szybkie, smaczne i niskokaloryczne.
Ciasto fit kakaowe — przepis
Składniki:
- 240 g ugotowanej fasoli czerwonej (ewentualnie z puszki, dokładnie przepłukana na sicie);
- 1 dojrzały średni banan ok.120 g;
- 2 średnie jaja;
- 2 łyżki oleju kokosowego;
- 3 łyżki kakao naturalnego;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 2 łyżki ksylitolu (ewentualnie miodu);
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- owoce do dekoracji np. żurawina/gruszka/śliwka.
Fasolkę, obranego banana, jaja, olej, kakao, cynamon, ksylitol i sodę miksujemy na gładką masę. Wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy żurawiną lub układamy plasterki gruszki/śliwki – równie świetnie smakuje! Pieczemy ok. 35–40 minut w temperaturze 180 stopni (opcja termoobieg).
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze